Ze stopt in de Tweede Kamer, maar aan politieke ambities geen gebrek bij Rosmalense Kamerlid
Na veertien jaar in de Tweede Kamer, stopt CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen na de komende verkiezingen. Maar aan haar politieke ambities ligt het zeker niet; als het CDA weer zou gaan regeren zien we haar wellicht weer terug in Den Haag.
In de talkshow Focus van afgelopen zaterdag werd aan Van Toorenburg de vraag gesteld wat ze zou antwoorden, als het CDA weer zou regeren en er een aanbod zou komen voor een ministerspost. “Dan zou ik geen nee zeggen”. Of misschien een positie binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid? “Dat zou ik ook wel kunnen doen. Maar misschien wordt het wel iets heel anders, in het bedrijfsleven bijvoorbeeld. Het maakt me ook niet zoveel uit”, nuanceert Van Toorenburg haar politieke ambities.
Waarom stopt ze dan eigenlijk, als ze de politiek nog niet zat is? “Ik heb altijd gezegd dat als ik genoeg mensen achter me zie staan waarvan ik weet dat die het net zo goed zouden kunnen als ik, dan stop ik. En dat is nu aan de orde. Het is ook goed om een beetje ruimte maken af en toe, zodat mensen zien dat ze kunnen doorgroeien”.
'Schrap Brabant maar'
Van Toorenburg blikt aan de tafel in de studio terug op een aantal spraakmakende momenten. “Zo ben ik gierend tekeer gegaan tegen het idee van de megasuperprovincies die Plasterk destijds wilde. Zo van, ‘schrap Brabant maar’. Terwijl ik vind dat als je de identiteit van een plek weghaalt, je het hart er uittrekt.” Of haar rol in de parlementaire enquête naar de Fyra. “Ik had nog nooit iets gedaan met infrastructuur of techniek, maar vond het ontzettend leuk om te zoeken naar hoe je samen tot een eindoordeel komt. Dan ben je echt opzoek naar overeenkomsten."
Van Toorenburg specialiseerde zich in die veertien jaar in zaken die met justitie of veiligheid te maken hebben. “Als ik denk aan een hoogtepunt, dan is dat voor mij dat je iets kan doen voor slachtoffers. In de zaak van Jos B. bijvoorbeeld, daar zag je het allemaal langskomen. Wij hebben het mogelijk gemaakt dat het DNA beter opgespoord kon worden en er een verwantschapsonderzoek bestaat. Bovendien had de rechter hier ruimte om dwangverpleging (tbs) op te leggen, ondanks dat de verdachte zelf niet mee had gewerkt aan het onderzoek. Die ruimte hebben we gegeven aan rechters. En de moeder van Nicky Verstappen kon spreken in de rechtszaal; dat kon eerder echt niet. “
De toekomst ligt dus volledig open voor Van Toorenburg. Maar er is één positie waar ze vrijwel zeker wél nee tegen zou zeggen: die van het burgemeesterschap. "Ik wil gewoon niet uit Den Bosch weg."
Bekijk hieronder de volledige aflevering van Focus.