Zes verdachten verder vervolgd voor groepsverkrachtingen Den Bosch

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om zes verdachten verder te gaan vervolgen in de zaak van de Bossche groepsverkrachtingen. De verdachten mogen in de tussentijd wel naar huis.

Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt na meerdere tussentijdse zittingen met de vijf verdachten die nog vastzaten. De verkrachtingen werden vorig jaar gemeld door drie tienermeisjes en acht verdachten werden daarvoor later aangehouden. Het OM heeft inmiddels de tenlastelegging aangepast. De vermeende verkrachting van één van de drie meisjes is eruit gehaald, vooral omdat het meisje uit angst niet mee wilde werken aan de verhoren.

Officier van Justitie Janine Kramer legt uit waarom niet alle verdachten worden vervolgd: “Zeker bij zedenzaken zal de rechtbank nooit alléén op basis van een aangifte tot een veroordeling komen. Er moet daarom altijd steunbewijs zijn. En dat is bij zedenzaken vaak een probleem. Deze zaak vormt daarop geen uitzondering. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om alleen die verdachten te gaan vervolgen, tegen wie wij in onze ogen genoeg bewijs hebben. In alle zaken hadden wij voldoende verdenking, maar een zaak moet bewijstechnisch sterk genoeg zijn om die aan een rechter voor te leggen. Dat was niet bij alle verdachten het geval.” 

Kramer geeft verder aan dat er in deze zaak veel onderzoek is verricht en dat er is gesproken met veel betrokkenen en getuigen. Dit om te achterhalen wat er precies heeft plaatsgevonden. Volgens haar is het onderzoek nu zo goed als afgerond en is daarom nu besloten zes verdachten definitief te vervolgen.