Ziekenhuizen in de knel door onnodig bezette bedden
Ziekenhuisbedden worden bezet door mensen die ze niet nodig hebben. Doordat patiënten niet kunnen doorstromen naar passende zorg, blijven ze onnodig lang in het ziekenhuis. En dat is voor niemand goed, zo menen artsen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en in Bernhoven.
Zo’n tien procent van de ziekenhuisbedden wordt bezet door patiënten die eigenlijk naar een revalidatiecentrum, verzorgingstehuis of thuiszorginstelling moeten. Ook in het Udense Bernhoven en Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch levert dat problemen op.
(Tekst gaat verder onder de video)
Ten koste van operatie
Bernhoven-chirurg Charles Stevens ziet wat deze stokkende uitstroom betekent voor nieuwe patiënten: "Het kan zijn dat mensen met een blindedarmontsteking hierdoor niet geopereerd kunnen worden en naar een ander ziekenhuis worden door verwezen."
In Uden worden gemiddeld zeven van de honderd bedden bezet door mensen die wachten op passende zorg. Op de ouderenafdeling in Den Bosch is zelfs de helft van de 26 bedden onnodig bezet.
Voor niemand fijn
Klinisch geriater Esther Cornegé ziet het met lede ogen aan: "We zien dat veel ouderen die hier opgenomen en behandeld worden, lang moeten wachten op een vervolgbehandeling. Dat is voor de ouderen niet fijn en het zorgt voor een opstopping waardoor bepaalde geplande operaties niet door kunnen gaan."
De artsen wijten dit probleem deels aan personeelstekort bij zorginstellingen. Ook patiënten en hun directe omgeving moeten echter een steentje bijdragen om te voorkomen dat de zorg vastloopt. Cornegé: "Realiseer je dat je hulp nodig zal hebben wanneer je ouder wordt. Zorg dat je ergens woont waar je een sociaal netwerk hebt en blijf actief en in beweging."
Opname zo kort mogelijk houden
De ziekenhuizen zoeken zelf ook naar oplossingen voor de vastlopende zorg. Zo biedt hetJeroen Bosch Ziekenhuis telemonitoring, waarbij patiënten thuis metingen en foto's kunnen uploaden via een app. Hierdoor kunnen klachten en ziektes eerder aangepakt worden, waardoor een opname verkort of zelfs voorkomen kan worden.
Daarnaast is er doorlopend contact vanuit de ziekenhuizen met revalidatiecentra, verzorgingstehuizen of thuiszorginstellingen. Zo wordt er bij sommige operaties al vóór de ingreep een afspraak gemaakt met een revalidatiecentrum zodat de patiënt daar direct na de operatie direct terecht kan.