Zij beschermen ons luchtruim tegen vijandelijke indringers: 'Bij een oproep gaat je hartslag wel omhoog'
Een paar weken geleden onderschepte België Russische gevechtstoestellen die in ons luchtruim vlogen. Die taak - om het luchtruim van de Benelux te beschermen - is vanaf nu weer aan de vliegbasis in Volkel. Een verantwoordelijke klus, waarbij de militairen dag en nacht op scherp staan.
Onder hoge uitzondering krijgen we een kijkje in het zwaarbeveiligde gedeelte van de vliegbasis, waar de bewapende F16's klaarstaan. Op een paar honderd meter afstand van de hangars zit het 312 squadron in opperste paraatheid. Eens in de zoveel tijd komt het namelijk voor dat er een onbekend toestel boven ons land – of België en Luxemburg – vliegt en dan is het aan hen om in te grijpen, zogeheten 'Quick Relation Alert'. De bewapende QRA-toestellen zijn verboden terrein, maar in een hangar waar F16's met dummie-raketten staan - spreken we de commandant.
Dreiging?
De QRA-taak is in 2001 ingevoerd vanwege vrees voor nieuwe aanslagen. In de hele Benelux komt er zo’n twintig keer per jaar een bevel, maar slechts een aantal keer per jaar moet er echt worden ingegrepen. Vaak gaat het om Russische vliegtuigen, die te dicht in de buurt komen. "Daar hoeven we ons niet direct zorgen over te maken. Het is deels een manier van hun kant om te laten zien van 'hé, we zijn er nog en neem ons serieus' en deels ook voor trainingsvluchten", vertelt commandant Patrick. Maar we weten de intenties natuurlijk nooit precies en daarom is het belangrijk om te garanderen dat het veilig blijft."
Harde knallen
Als de toestellen moeten uitrukken, kunnen ze tot 2500 km per uur bereiken en daardoor door de geluidsbarrière heen gaan, waardoor op de grond een enorme knal te horen is, vergelijkbaar met een explosie. Maar meestal merken we weinig van de QRA. De toestellen en militairen in Volkel zullen tot en met 16 september paraat staan, daarna is het weer de beurt aan België.