Zo gaat het gezondheidscentrum in kerk Orthen eruitzien

Orthenaren en andere belangstellenden konden woensdag de eerste schetsen van het te bouwen gezondheidscentrum in de San Salvatorkerk bekijken. De reacties zijn positief.

“Het is drukker dan verwacht, ik dacht dat ik aan één kan koffie genoeg had”, zegt Danielle Lagro die de inloopmiddag namens de bewonersgroep van de wijk organiseert. Enkele tientallen geïnteresseerden bekijken de plattegronden en tekeningen die in de nu nog kale kerk te zien zijn.

Het zijn de eerste schetsen van de indeling van het centrum, legt initiatiefnemer van het gezondheidscentrum Gerrit de Kock van Maatschappelijk Zorg Vastgoed uit. Hij voert gesprekken met huisartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen, psychologen, logopedisten en apothekers. Zij willen allemaal een ruimte in de kerk. “Er zijn meer geïnteresseerden dan plaatsen”, vertelt hij. “We gaan dus een selectie maken. Dit doen we onder meer op basis van de behoefte in de wijk.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 Het gezondheidscentrum krijgt een ruimtelijke opzet met meerdere verdiepingen. De begane grond krijgt een hoogte van 7 meter en de eerste verdieping 3.5. Er komt een vide vanaf waar je op de centrale hal kijkt met daaromheen meerdere ruimten en praktijken.

In de rechterflank van de kerk komen huisartsen, aan de overkant fysiotherapeuten en een apotheek. Met een trap en lift kunnen patienten naar de eerste verdieping, waar psychologen bijna 165 vierkante meter tot hun beschikking hebben. Er blijft 110 vierkante meter over voor verhuur.

Tekst gaat door onder de video.

Meedenken
"De buurt is positief", zegt Lagro. "Een gezondheidscentrum is heel wat anders dan een trampolinepark. En in dit traject mag de buurt wél meedenken", zegt Lagro, referend aan de plannen voor een vestiging van Jump XL in de kerk, waartegen de buurt protesteerde.

Dat meedenken kan onder andere bij een medewerker van de gemeente die ideeën van bewoners inzamelt. Die ideeën mogen vooral gaan over de inrichting van het plein voor de kerk. Lagro wijst naar een kleuter op een step die de kerk rondrijdt. “Kinderen spelen hier ook graag, zoals je ziet. Ook op het plein. Daarom is het belangrijk dat er naar veiligheid gekeken wordt, maar er moet ook nog gespeeld kunnen worden."

De vergunningen voor de verbouwing moeten nog verleend worden. In juni van dit jaar start dan de verbouwing. In juni 2021 moet het centrum openen.

advertentie

Lees ook deze artikelen