Zo helpen gemeentes sportclubs de winter door
Sportclubs hebben het zwaar deze winter. Door de sterk gestegen energieprijzen kunnen veel sportverenigingen in Noordoost-Brabant in de problemen komen. Maar het kabinet stelt geen extra geld beschikbaar. Verenigingen zijn daarom aangewezen op hulp van de gemeentes, en Dtv maakte een rondgang.
Gemeentelijke hulp is broodnodig, want minister Helder van Sport gaf vorige week aan dat ze niet kan garanderen dat alle sportclubs de winter zullen overleven.
Lening en/of subsidie
De gemeente Oss steunt sportclubs door middel van het verstrekken van een lening of een subsidie.
Bij het verstrekken van een lening wordt er gekeken naar individuele omstandigheden en een daarbij passende terugbetalingstermijn. Als de sportclub op lange termijn in financieel zwaar weer terecht lijkt te komen, kan er naast een lening ook voor een aanvullende subsidie worden gekozen. Of er kan worden gekozen om een bestaande lening om te zetten in een subsidie.
Een woordvoerder van de gemeente benadrukt: “Wij willen graag helpen waar we dit kunnen. Maar we kunnen niet alle problemen oplossen of voorkomen. Soms is het nodig dat de organisatie zich eerst tot een andere instantie wendt. We kunnen ook niet alle kostenstijgingen zo maar vergoeden, of blijvend vergoeden.”
Sportclubs, maar ook andere maatschappelijke organisaties, kunnen voor acute hulp terecht bij [email protected]. Tot nu toe hebben zich zo’n twintig organisaties gemeld. Er zit een sportvereniging tussen, voetbalvereniging Cito uit Oss.
‘Duurzaamheidslening’
De gemeente Bernheze biedt verenigingen een duurzaamheidslening, waarmee de hoge kosten van de energieprijzen kunnen worden gecompenseerd. Het geld is in eerste instantie bedoeld om te verduurzamen, om bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen aan te schaffen. De gemeente gaat verder in gesprek met verenigingen die nu al in de problemen zijn gekomen. Drie sportverenigingen hebben het afgelopen jaar een lening aangevraagd: Tennis- en padelvereniging Telro, Zwembad ’t Kuipke en sportvereniging Prinses Irene.
Maatwerk
De gemeente Maashorst heeft een voorstel voor een maatwerkregeling aan de raad gepresenteerd. Volgens het voorstel kunnen alle verenigingen in Maashorst een eenmalige subsidie aanvragen. Daarmee moeten ze de sterk gestegen kosten voor hun energieverbruik compenseren. Hiervoor stelt de gemeente 220.000 euro beschikbaar.
Op 22 december zal de gemeenteraad hierover stemmen.
Acute hulp
Den Bosch ontvangt naar alle waarschijnlijkheid 2,5 miljoen euro van de overheid om (sport)verenigingen te ondersteunen. Dat komt echter pas medio 2023 op de bankrekening van de gemeente.
In de tussentijd wil de gemeente noodlijdende verenigingen helpen met een noodfonds voor acute hulp. De gemeente is nu bezig met kijken naar opties voor dit fonds. Daarnaast wordt er gekeken om het bestaande verduurzamingsfonds van de gemeente uit te breiden. Daarmee ontvangen sportverenigingen geld om hun faciliteiten te verduurzamen. Momenteel kan er maar één vereniging per jaar van gebruik maken.
De gemeente geeft aan dat er zich tot nu toe nog geen sportclubs hebben gemeld die acuut in de problemen zitten.