Zonnepark De Mun mag nu doorgaan en gaat 1300 huishoudens van groene energie voorzien
Wie door de Docfalaan in Oss naar Vorstengrafdonk rijdt ziet aan het einde van de weg ter hoogte van de Munlaan nog een open weiland. Binnenkort komt hier een elf hectare groot zonnepark.
"Aan elektriciteit levert het park vijf à zes megawatt piek op. Dat staat gelijk aan 1300 huishoudens die wij van groene stroom kunnen voorzien", vertelt Roche van Velthoven van Infinergy, een bedrijf dat zich bezighoudt met zonneparken.
(Tekst loopt verder onder video)
Het gaat om een gebied van elf hectare. "We willen ongeveer 4,5 hectare gebruiken voor zonnepanelen. Daaromheen komen kruidenrijke graslanden met een kikkerpoel om ook de biodiversiteit ten goede te laten komen", zegt Van Velthoven.
Rechtszaak
Ook al wordt er gedacht aan biodiversiteit, IVN Natuureducatie ziet het zonnepark niet zitten en spande samen met omwonenden een rechtszaak aan, maar dat verhindert de komst van het zonnepark niet. "Het gaat om landbouwgrond, het is zonde om dat op te offeren voor energie terwijl er andere manieren zijn", zegt Frank van Dorst, natuurgids bij IVN.
Hij ziet liever dat er eerst gekeken wordt naar andere plekken voor zonnepanelen. "Kijk daar eens", zegt Van Dorst terwijl hij naar bedrijventerrein Vorstengrafdonk wijst. "Daar ligt nog geen een derde vol met zonnepanelen. Gebruik gebouwen of daken, daar zijn we zeker voorstander van."
Das
Ook maakt de das gebruik van de grond waar het zonnepark komt en vreest het IVN dat het bedreigde dier in gevaar komt. "Hier in de buurt ligt een dassenburcht. In het gebied daaromheen zoekt hij zijn voedsel. Het is niet gunstig als dat afgedekt wordt met zonnepanelen zodat er minder regen op de grond komt en er dus minder regenwormen zijn wat het hoofdvoedsel is van de das."
IVN beraadt zich nog op hoger beroep. Wanneer Infinergy, het bedrijf dat de zonneparken aanlegt, begint met de bouw is nog niet bekend.