Zorgen om gebrek aan transparantie bij bieden op huizen: ‘Ik vind het oplichting’

Uit onderzoek van Dtv Nieuws blijkt dat makelaars en bewoners uit onze regio zich zorgen maken om het gebrek aan transparantie op de woningmarkt. Makelaars uit de regio vertellen hoe zij het probleem proberen op te lossen.

Dtv Nieuws voerde gesprekken met meerdere makelaars en bewoners over de woningmarkt in onze regio. Daaruit werd duidelijk dat velen van hen zich zorgen maken over het gebrek aan transparantie tijdens het biedingsproces. ‘Ik vind het oplichting, omdat mensen elkaar voor de gek houden op deze wijze’,  zo vertelde een inwoner van Oss voor de camera van Dtv Nieuws.

Kopers geven aan dat ze het fijn zouden vinden om te zien wat er geboden is op een huis zodat ze weten waar ze staan en die informatie mee kunnen nemen naar een volgende bieding. Verkopende partijen willen weten hoe het keuzeproces van hun makelaar verlopen is, zodat ze zeker weten dat ze de beste bieding krijgen.

Tekst loopt door onder reportage

Biedingsplatform

De zorgen worden gedeeld door Vereniging Eigen Huis. Zij krijgen veel klachten binnen over makelaars die misbruik maken van het gebrek aan transparantie. “Dan moet je denken aan het niet doorgeven van biedingen of de verkoper bewegen om het huis te verkopen aan een bevriende makelaar”, zo vertelt Wike Wilbrink van Vereniging Eigen Huis.

De vraag is dan ook: kan het biedingsproces transparanter? Volgens Sander Bouman van Pro Deo Makelaars uit Oss wel. Zijn bedrijf creëerde een online biedingsplatform waarop zowel kopers als verkopers precies kunnen zien wie wanneer geboden heeft. Zijn bedrijf checkt of er onzinbiedingen tussen zitten en vervult voor de rest alle taken van een traditionele makelaar. Alleen voor het organiseren van bezichtigingen moet je extra betalen.

Prijsopdrijvend

Evelien Ploegmakers van de gelijknamige makelaardij heeft zo’n platform niet maar twijfelt ook of het wenselijk is. “Ik ben helemaal voor transparantie, maar ik wil eerst zien dat zo’n online platform niet bijdraagt aan het nóg verder opdrijven van de prijzen”, zo geeft zij aan. Ploegmakers is bang voor een marktplaatseffect. Iets wat de al overspannen woningmarkt volgens haar op dit moment niet kan gebruiken. In haar bedrijf pakt Ploegmakers het dan ook anders aan. “Bij ons kunnen verkopende partijen via een digitaal dossier precies zien welke keuzes wij maken.”

Sander Bouman erkent dat zijn platform prijsopdrijvend kan werken, maar stelt dat hij de belangen van een verkoper behartigt en dat het de verantwoordelijkheid van de koper is om te bepalen hoe ver hij of zij wil gaan met een bieding.

Wike Wilbrink van Vereniging Eigen Huis geeft aan dat zij niet bekend is met het online platform van Pro Deo Makelaars. Haar organisatie maakt zich hard voor transparantie achteraf, zodat de verkopende partij kan checken welke keuzes er zijn gemaakt. Verder raadt Vereniging Eigen Huis verkopende partijen aan om goed door te vragen over de werkwijze bij het kiezen van een makelaar.

De onderzoeksredactie van Dtv Nieuws doet onderzoek naar de woningmarkt in onze regio. Heb jij een verhaal dat jij wil delen? Mail naar research@dtvnieuws.nl.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek