'Zoveel mogelijk thuis werken' blijkt vaak onmogelijk

Brabanders kregen het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vanwege het coronavirus. Dat is niet voor iedereen te doen, blijkt uit reacties op Dtv-berichten.

“Onmogelijk in de zorg,” zo reageerde Kevin. Een ander: “Met mijn taxi rondjes rond de eettafel rijden? Daar komen we ook niet ver mee. Die auto past niet eens in de huiskamer.” Ook mensen met een eigen winkel, marktkraam of hondenuitlaatservice gaven aan niet vanuit huis te kunnen werken. Voor Nadia, die in de Efteling werkt, geldt hetzelfde. Ze had wel gevraagd of ze de achtbaan mee naar huis kon nemen, “maar dan heb je nog alle gasten in je tuin,” aldus Nadia met een knipoog.

Op het werk worden er vaak wel maatregelen getroffen. “We wassen en ontsmetten onze handen extra goed. Bij verkoudheid doen we een mondkapje op en we hoesten in onze elleboog. Dat doen we normaal ook, maar nu zijn we nog alerter,” aldus Angelique die in de thuiszorg werkt. Thomas, die in een magazijn werkt, geeft aan dat “de hoofd-BHV’er iedereen goed in de gaten houdt. Als iemand te veel snottert, niest of hoest wordt hij of zij naar huis gestuurd.” En bij Bianca laten ze vrachtwagenchauffeurs uit de getroffen gebieden niet binnen. “Die mogen dan in hun vrachtwagen wachten tot ze gelost zijn.”

Extra maatregelen vormen echter niet voor iedereen de oplossing. Sommigen moeten noodgedwongen thuisblijven. Zo ook Marijke: “Ik ben gisteren thuis blijven werken vanwege wat lichte klachten. Ik heb een aantal heel kwetsbare cliënten die flink in de problemen kunnen komen als ze ziek worden doordat ik onbedoeld iets overdraag. Het zekere voor het onzekere dus.” 

Robby, werkzaam in de evenementenbranche, zit met een nog groter probleem: “Eerste annuleringen zijn al binnen. Dus ben bang dat het voor veel bedrijven een zware financiële opgave gaat worden.”

Thuis werken is dus lang niet voor iedereen een werkbare oplossing en voor sommigen levert het serieuze problemen op. De situatie lijkt er bovendien niet beter op te worden. De vraag is of en hoe al deze mensen in de komende weken kunnen blijven werken.

advertentie <p>Banner Trined 0719</p>

Lees ook deze artikelen