advertentie Banner SNLR.nl

'Zowat heel Loosbroek' is aan het actievoeren in Den Haag

Uitgestorven straten in Loosbroek vandaag, omdat bijna alle boeren uit het dorp in Den Haag waren om actie te voeren.

Vanmorgen om 10 uur kwam er een touringcar voorrijden die zeker dertig jonge boeren uit Loosbroek naar Den Haag bracht. De boeren maken zich ernstige zorgen over de toekomst van hun bedrijven en gezinnen. Omdat in Loosbroek bijna driekwart van de inwoners leeft van een boerenbedrijf, houden de zorgen het dorp stevig in de greep.

"Mensen zijn teneergeslagen op de bus gestapt. De impact op het dorp is groot", zegt snackbarhoudster Gertie van der Sangen. "Kippenboeren, varkenshouders, aardbeientelers... bijna iedereen hier heeft een boerenbedrijf of is er op een of andere manier aan gelinkt. Dus je kunt wel nagaan dat die dreiging van het moeten stoppen hier goed te merken is."

Bijna iedereen heeft hier een boerenbedrijf of is er op een of andere manier aan gelinkt.

• Gerrie van der Sanden, snackbarhoudster

Ook ex-varkenshouder Mari Lunenberg houdt in Loosbroek de vinger aan de pols. Hij bekijkt op zijn computer beelden van trucks die hekken forceren bij het Malieveld. Lunenberg moest zijn bedrijf sluiten na een jarenlang gevecht met de overheid. Inmiddels is hij gewend aan zijn rijtjeshuis, maar het gesprek over de actie in Den Haag maakt hem zichtbaar emotioneel. "Ze moeten doorgaan. En bij elkaar blijven, samen sterk zijn, want als je alleen bent zoals ik, heb je niks."