Zuivering in Oijen gaat veertig procent van energie zelf opwekken
De rioolwaterzuivering in Oijen wordt een stuk energiezuiniger. Waterschap Aa en Maas legt op dit moment twee zonneweides aan vlakbij de zuivering met in totaal 8.000 zonnepanelen.
"Het vermogen dat dit oplevert gebruiken we volledig op de installatie zelf", legt projectmanager Antoine van Geffen uit. De zonnepanelen kunnen op jaarbasis even veel energie produceren als zo'n 1.000 huishoudens nodig hebben. "Met dit vermogen kunnen we veertig procent van wat de zuivering nodig heeft zelf opwekken."
De energie wordt gebruikt door compressoren die lucht produceren voor de bakken water met bacteriën erin. "Dat is de kern van de zuivering. Elektrische motoren staan hier de hele tijd aan", weet Van Geffen. Het is straks niet volledig zelfvoorzienend omdat de energie lastig opgeslagen kan worden om de hele winter door te komen, vandaar die veertig procent.
De panelen die de komende weken geplaatst gaan worden, liggen in de Rotterdamse haven. Ze zijn bewust wat eerder besteld om niet in de problemen te komen met levertijden. Aan het eind van het jaar zouden alle zonnepanelen op hun plek moeten liggen. Ook de transformatoren komen naar verwachting in december, waardoor de zonnepanelen eind januari de eerste energie kunnen leveren aan de installatie.
Biodiversiteit
Rondom de zonneweide komt een haag, waarover buurtbewoners mochten meepraten. De zonnepanelen worden bewust laag, vlak bij de grond gelegd zodat de omgeving er zo min mogelijk last van heeft. Ook kan er lucht doorheen schijnen, wat dan weer moet zorgen voor meer biodiversiteit op de gronden onder de panelen.
Tegelijk met het project in Oijen legt Aa en Maas zonnevelden aan bij de zuivering in Haps. In onder andere Dinther, Vinkel en Den Bosch liggen inmiddels al weides vol zonnepanelen voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie.