Zwaar werk gaat werknemers industriële wasserij CWS niet in de koude kleren zitten, maar ze staken ‘nóg' niet
De werknemers van de industriële wasserij CWS Workwear zijn het beu. Ze wassen onder andere kleding van ziekenhuizen, verpleeghuizen en industrie en vinden dat hun zware werk niet voldoende wordt beloond. Daarom voeren ze sinds vorige week woensdag een week lang actie.
Met een hesje met daarop de tekst ‘Ik staak nóg niet’ en op de achterkant ‘FNV in actie’ voeren werknemers van CWS Workwear aan de Ruwekampweg in Den Bosch al een week lang actie: voor meer loon én afspraken om gezond hun pensioen te halen.
Want het zware werk eist volgens Willy Hendriks - onder meer kaderlid en werknemer van de technische dienst van CWS - zijn tol bij hem en zijn collega’s.
(Tekst loopt door onder de video)
“De was komt binnen, die moet handmatig met karren naar binnen getrokken worden. De was wordt eruit gehaald en gesorteerd met de hand en dan wordt het gewassen en weer met de hand opgehangen. En uiteindelijk is het inpakken ook weer handwerk, dus het is echt zwaar. De mensen staan echt te trekken aan die kleding. Vooral bij industriekleding, zware kleding. Er gaan duizenden kledingstukken door de handen van de mensen. Je kunt je voorstellen dat ze moe zijn, aan het einde van de dag.”
Vakbond FNV kondigde daarom vorige week de actie aan. Inzet daarvan is een betere CAO, met daarin onder meer een loonsverhoging van vijf procent. Geen overbodige luxe, vindt Yolanda Reus, FNV-bestuurder Textielverzorging.
“Werkgevers hebben een CAO-bod gedaan van anderhalf procent in anderhalf jaar. We weten allemaal dat dat minder is dan de inflatie, dus feitelijk bieden de werkgevers achteruitgang aan mensen die keihard werken. Waarvan bekend is dat ze stuk gaan aan hun werk. Ze krijgen last van hun polsen, hun rug, hun schouders; ze verslijten. Dat is voor deze mensen reden om te zeggen; het is genoeg", aldus Reus, die hoopt op een passende reactie van de werkgevers.
Staken
“We gaan er vanuit dat de werkgevers met een fatsoenlijk loonbod komen dat in ieder geval inflatie dekt en daar een kleine plus op geeft. Daarnaast willen we dat mensen eerder kunnen stoppen met werken en tegen het einde van hun loopbaan een dagje minder mogen werken, zonder dat ze daar heel veel geld voor hoeven in te leveren. Want heel veel geld hebben ze niet.”
Wanneer de ‘hesjes-actie’ niet zijn vruchten afwerpt, zijn verdere acties volgens Hendriks niet uit te sluiten: “Werkpauzes, verlengde pauzes, stakingen. Als we iets kunnen bereiken, moeten we gaan staken. Dat is nog nooit gebeurd. We zijn allemaal benieuwd, we hopen dat de werkgevers toch nog eventjes een antwoord gaan geven."
Redelijk bod
Uiteraard heeft Dtv Nieuws ook CWS om een reactie gevraagd, maar het bedrijf wil niet voor onze camera reageren en verwijst ons door naar de Federatie Textielbeheer Nederland, oftewel FTN. Hun reactie is als volgt.
“Het door FNV gestuurde ultimatum aan de werkgeversorganisaties in de textielverzorging is door de werkgevers afgewezen. Werkgevers stellen dat de lopende CAO Textielverzorging marktconform is met vergelijkbare andere sectoren.”
“Werkgevers menen een bijzonder redelijk bod te hebben gedaan. De sector kent zowel dit jaar als vorig jaar naar verwachting een omzetverlies van gemiddeld ruim 30%. We willen niet zelf de media opzoeken, maar juist met FNV aan de onderhandelingstafel gaan zitten om het daar te bespreken."