advertentie Banner SNLR.nl

'Zwarte Piet moet veranderen om het feest in stand te houden'

Hoe moeten de pieten er bij het Sinterklaasfeest uit gaan zien? Dolf Warris van GroenLinks ziet de kleur van Zwarte Piet graag veranderen.

Dat zegt de fractievoorzitter van de partij in Focus, waar hij samen te gast was met Jorn van Osch. Aanleiding voor het gesprek was het burgerinitiatief om Zwarte Piet te veranderen in Roetveegpiet. Warris sluit zich hierbij aan, maar Van Osch ziet niet in waarom de kleur van Zwarte Piet moet veranderen.

Tekst loopt door onder video

"Het bericht laat overkomen alsof de Osse bevolking ondervraagd zou zijn en iedereen het ermee eens", doelt Van Osch op berichtgeving van Dtv over het burgerinitiatief. "Maar dat is helemaal niet zo. Ik lees dat veel Ossenaren het met mij eens zijn."  Hierop startte Van Osch een petitie die hij vervolgens aanbood aan het comité van de intocht. "Een reactie heb ik nog niet gehad."

Volgens Warris is het nodig dat Zwarte Piet verandert. "Dat is nodig om het Sinterklaasfeest in stand te houden. Anders haken er mensen af. Zwarte Piet is een racistische uiting." Warris en Van Osch verschillen van mening, maar beiden zijn blij dat er Oss een nette discussie op gang komt om te praten over de toekomst van Zwarte Piet. "Hiermee maken we een grote stap in de Osse geschiedenis", aldus Warris.