advertentie Banner SNLR.nl

Zwarte Piet verdwijnt niet helemaal uit Den Bosch

De actiegroep pro Zwarte Piet Den Bosch laat het er niet bij zitten. In 2021 komt er als het aan hen ligt ook een intocht met Zwarte Pieten. Ondernemers zouden bereid zijn te betalen als het comité geen subsidie van de gemeente 's-Hertogenbosch krijgt.

Dat vertelt een van de initiatiefnemers Danny van der Horst. Zijn mond viel maandagavond vol verbazing open toen bekend werd dat burgemeester Jack Mikkers in 2021 een intocht wil zonder Zwarte Pieten. "Ik dacht echt 'WTF is dit'. Vorig jaar heeft hij nog aangegeven dat de politiek geen partij is", zegt Van der Horst, die merkte dat er voor hun plannen om in 2021 een intocht met Pieten te organiseren opeens veel meer draagvlak ontstond.

Zijn idee om een ouderwetse intocht voort te zetten staat nog in de kinderschoenen, maar zelfs als de gemeente geen subsidie toekent, is er nog een oplossing. "Veel mensen die vermogend zijn willen het wel financieren. We hebben zo 5000 euro aan inkomsten bij elkaar. En als Mikkers het niet in de stad wil, gaan we wel naar de Brabanthallen. Dan maken we er een commercieel evenement van en hebben we geen last van protesten van tegenstanders."

Het gaat expliciet niet om 2020. Ten eerste omdat er dan nog een gemixte intocht met Zwarte Pieten en roetveegpieten is. "Maar ook uit angst voor een tweede coronagolf, nemen we dat risico niet", aldus Van der Horst. Er zijn inmiddels al vijf leden voor het nieuwe Sinterklaascomité. De kostuums zijn al beschikbaar. "En we komen wel aan 100 Zwarte Pieten als we willen." Van der Horst snapt niet hoe het in de toekomst moet met roetveegpieten. "Bij een landelijke intocht kan ik het wel begrijpen, maar ik weet niet hoe ze dat in de dorpen voor zich zien. In Waalwijk herkende mijn zoontje bijvoorbeeld zo een aantal roetveegpieten."

Van der Horst is opgegroeid in de Bossche wijk Hambaken. "Daar wonen veel mensen met een andere achtergrond, zoals Marokkaans, Turks en Surinaams. Zij zeggen ook dat we helemaal doorslaan. De mensen die ik ken uit Curacao en Suriname hebben er in elk geval geen moeite mee." De uiteindelijke invulling van de Sinterklaasactiviteit met Zwarte Pieten in 2021 wordt later bekend.