Zweefvliegclubs verwelkomen juist meer leden in coronatijd

Steeds meer mensen stappen een zweefvliegtuig in om de aarde van bovenaf te bewonderen. Dat zien de beide verenigingen in de regio, ZVC Volkel en Aeroclub Nistelrode. Ondanks corona meldden meer mensen zich het afgelopen jaar aan bij deze verenigingen.

Het gebrek aan avontuur en spanning wordt gezien als een van de redenen waarom de zweefvliegclub meer leden aantrekt. ZVC-woordvoerder Rens Kouwenberg noemt nog een andere feit: “Wij zijn een van de sporten die wel door mag gaan. Wij kunnen binnen de regels opereren. Normaal gesproken worden er ongeveer vijf mensen per jaar lid. Nu komt dat aantal al boven de tien uit.”

Toch stonden de zweefvliegtuigen tijdens het begin van de coronapandemie aan de grond. Zij mochten toen nog niet de lucht in. “Toen de pandemie begon, ging alles op slot. Kort daarna gingen wij in overleg met de luchtvaartpolitie. Samen met hen ontwikkelden we een protocol zodat het vliegen snel opgepakt kon worden. Gelukkig zien we ook dat onze club dit jaar meer leden mocht verwelkomen”, zegt Aeroclub Nistelrode-voorzitter Gerrit Bronsvoort.

Nieuw seizoen op punt van beginnen

Volgend weekend start het nieuwe seizoen. Er mag gevlogen worden, maar er gelden de nodige voorzorgsmaatregelen. “We dragen een mondkapje. Ook werken wij met zogeheten bubbels zodat steeds dezelfde mensen elkaar ontmoeten”, aldus Kouwenburg.

Ook in Nistelrode bereiden ze zich voor op het eerste vliegweekend. “Helaas blijft de kantine gesloten. Wij mogen niemand verwelkomen buiten onze leden. Ook zijn we druk met desinfecteren. Wanneer een piloot gevolgen heeft, maken we eerst het toestel schoon zodat de volgende vlieger veilig instapt.”