red dot21:48 uur

9 feb 2020

De windkracht valt in Noord-Brabant voorlopig mee. In het westen blijft het voorlopig 5 Beaufort, in het noordoosten wordt het 7 beaufort. De piek in Nederland ligt voorlopig aan de kust. Daar wordt windkracht 9 gehaald. 

Dit blog sluit nu. Maandag een terugblik in de journaals van Dtv Nieuws.

red dot20:11 uur

Mogelijk ook maandag nog hinder op spoor door storm

De NS verwacht dat het treinverkeer maandag nog last heeft van de nasleep van de storm. Op verschillende plaatsen heeft de storm voor schade doordat er bijvoorbeeld bomen op het spoor zijn gewaaid. 

Storingsploegen van ProRail werken de hele avond en nacht door om zoveel mogelijk schade te herstellen. Omdat de storm nog niet is gaan liggen, is het mogelijk dat niet alle schade voor maandagochtend hersteld kan worden. 

red dot17:43 uur

Het waait al flink, maar de piek moet nog komen

Volgens het KNMI heeft storm Ciara de regio Noordoost-Brabant nog niet bereikt. Pas vanavond kan dat deel van het land zeer zware windstoten van 100-120 km/uur verwachten, vooral tijdens de passage van een gebied met stevige buien. Voor de zeer zware windstoten is code oranje van kracht. 

red dot16:56 uur

Vertragingen op het spoor door omgevallen bomen

Treinreizigers ondervinden nu ook de gevolgen van de storm. Tussen Den Bosch en Tilburg rijden er geen treinen door een boom op het spoor. Tussen Boxtel en Eindhoven Centraal rijden er minder Sprinters, ook door een boom op het spoor.

red dot16:47 uur

ANWB: 'Ga niet meer de weg op'

red dot16:43 uur

Omgewaaide boom valt op auto in Oss

Aan de Beethovengaarde in Oss is een boom op een geparkeerde auto gevallen. Er raakte verder niemand gewond. 

schermafbeelding 2020-02-09 om 16.39.30.png
schermafbeelding 2020-02-09 om 17.30.58.png
schermafbeelding 2020-02-09 om 16.40.13.png

red dot16:34 uur

Boom valt op woning aan Goudplevier Oss

Aan de Goudplevier in Oss is een boom tegen een woning aan gevallen. Het is niet bekend of er mensen binnen zijn. De brandweer is ter plaatse.

red dot15:43 uur

Pand Havendwarsstraat Den Bosch ontruimd

De brandweer heeft een pand aan de Havendwarsstraat op de Tramkade in Den Bosch gedeeltelijk ontruimd vanwege stormschade aan het dak. Door de wind zijn dakpannen van het pand afgewaaid en de aanwezige mensen in het gebouw zijn onder begeleiding van politie en brandweer naar buiten gebracht. Het is niet bekend hoeveel mensen er in het pand waren. 

hdsre).png

red dot15:06 uur

ANWB: 'Ga niet de weg op met aanhanger of lege vrachtwagen'

red dot15:02 uur

Ruiten sneuvelen door omgewaaide boom

De brandweer in Oss is zondagmiddag uitgerukt om een omgewaaide boom weg te halen. De boom viel tegen een appartementencomplex aan de Ridderhof. Daarbij ging een aantal ruiten stuk. Volgens een woordvoerder van de brandweer is er niemand gewond. Medewerkers van de gemeente zijn ook ter plaatse om te assisteren. 

boom tegen gebouw2.jpg

red dot14:15 uur

Kampioenschap 'tegen de wind in fietsen'

De storm zorgt nog niet voor al te grote problemen in de regio en is zelfs aanleiding voor een evenement in Heesch. Daar strijden fietsers tegen elkaar tijdens het 'Hisse' Nederlands Kampioenschap tegen de wind in fietsen. "Wat je moet doen: met je fiets naar het grolder komen en lekker tegen de wind in gaan fietsen", aldus de organisatie.

tegen de wind in fietsen.jpg

red dot12:07 uur

red dot10:35 uur

Gemeente Oss

Wie een gevaarlijke situatie die met de storm te maken heeft, tegenkomt in Oss, kan de gemeente inschakelen via 14 0412. "Gaat er echt iets mis, bel dan de brandweer op alarmnummer 112", zegt gemeentewoordvoerder Wim van den Elzen.

red dot10:21 uur

red dot09:55 uur

Kinderboerderij Uden blijft dicht

red dot09:35 uur

Brabantweer Brabant Noord gaat over op stormprocedure

Als de storm in de loop van de dag in de regio Brabant voor schade gaat zorgen, gaat de brandweer over op een speciale stormprocedure. Dat betekent volgens woordvoerder Edward Traa dat meldingen lokaal afgehandeld gaan worden.

"Normaal blijven brandweermedewerkers met de hoofdmeldkamer in contact tijdens een incident", legt hij uit. "Als het drukker wordt qua meldingen, stuurt de hoofdmeldkamer alleen posten aan en wordt het contact dan overgenomen door een lokale meldkamer." Dit is nu nog niet het geval maar kan wel in gang worden gezet als er veel incidenten tegelijk zijn.

De brandweer adviseert bij storm dan ook om de brandweer alleen te bellen bij urgente situaties. Traa: "Zoals wegafsluitingen of andere spoedmeldingen. Voor een omgewaaide boom in een tuin of bos rukken we niet meteen uit."

red dot09:33 uur

Wat te doen bij stormschade

red dot09:30 uur

Weerplaza: 'Niet een lokaal stormpje'

Volgens Meteorologen gaat Storm Ciara niet over 'een lekkere stevige wind'. "We hebben het over extreem weer met een wind die heel veel kracht heeft", zo valt op weerplaza te lezen. De weerdienst gaat er vanuit dat Ciara in vrijwel alle provincies van ons land voor schade gaat zorgen. 

Dit is niet een lokaal stormpje, maar een weersituatie waarbij het hele land geraakt wordt

Michiel Severin - meteoroloog Weerplaza