liveblog

Lijsttrekkersdebat Oss van start met negen lijsttrekkers


live
21:35 uur

Einde liveblog

Dit liveblog is gesloten.

21:27 uur

Debat is afgelopen, te zien op zaterdag 12 maart op Dtv Oss-Bernheze

Het debat is ten einde in de Lievekamp. Het debat is te zien op Dtv Oss-Bernheze op zaterdag 12 maart. Op 14, 15 en 16 maart is de keuze aan de kiezer en op woensdag 16 maart is de uitslagenavond vanaf 21:30 uur op Dtv Oss-Bernheze te zien. Daar ziet u alle uitslagen van uw gemeente voorbij komen.

21:21 uur

Wat willen de lijsttrekkers na de verkiezingen?

De laatste rondvraag tijdens het debat gaat over de vraag met wie de partijen willen samenwerken. De huidige coalitie is vrij eensgezinds: ze willen het liefste met z'n vieren door na de verkiezingen, alleen het CDA spreekt dat niet zo duidelijk uit. GroenLinks, PvdA en de SP houden aan elkaar vast en willen het liefst met elkaar een coalitie vormen, al is het de vraag hoe realistisch dat is. De nieuwe partij DDO gaat zien wat de eerste verkiezingen gaan brengen en D66 ziet een samenwerking met onder meer de VVD en de SP zitten, om zo een nieuwe wind door de gemeente Oss te laten waaien.

21:08 uur

Laatste stelling: ouderen uit isolement halen

De laatste stelling van de avond gaat over ouderen en hoe die weer kunnen worden betrokken in de samenleving. Volgens VDG moet het probleem bij de bron worden aangepakt, zodat het fijn wonen is voor de ouderen in de eigen omgeving. Daarmee is de partij het eens met de SP. Beter Oss wil gemeenschappen bouwen, net als het CDA. Die wil een goed verenigingsleven organiseren, de VVD wil meer connectie in de buurt en de eenzaamheid moet worden aangepakt. 

20:57 uur

Windturbines zorgen voor discussie in de zaal

Hoeveel windturbines staan er over vier jaar in de gemeente Oss? Zo min mogelijk als strikt noodzakelijk zeggen de nodige partijen, anderen willen er geen een hebben in de gemeente Oss. Als er in de gemeente geen beslissing wordt genomen, dan hakt de provincie mogelijk de knoop door. 

Volgens VDG wil niemand een windmolen in de achtertuin, de SP zegt dat windmolens slecht zijn voor de gezondheid en wil inzetten op zonne-energie. GroenLinks wil dat Oss aandeel heeft aan de klimaatopgave, de VVD wil kijken wat noodzakelijk is als het gaat om windmolens. DDO wil inzetten op gas, omdat we heel het land niet kunnen laten draaien op windenergie. GroenLinks zei daarop dat DDO 'de fopneus' af moet doen. De PvdA wil inzetten op schone energie en wil af van fossiele brandstoffen. 

20:43 uur

Hoe kijken de Osse inwoners naar de lijsttrekkers?

De lijsttrekkers kijken naar een filmpje met de vraag: kent u deze lijsttrekker? Sommigen worden meteen herkend, anderen hebben geen idee.

20:36 uur

Het zorgvraagstuk ligt op tafel

De tweede stelling van de avond gaat over de zorg en de kosten die daarmee gemoeid zijn. Het CDA zegt er keuzes moeten worden gemaakt op dit gebied, omdat het anders onbetaalbaar is. VDG brengt in dat het er te weinig geld is vanuit het kabinet om alle kosten te dekken. De SP wil inzetten op een gemeente die de regie neemt, en Beter Oss is bang dat de ouderen tussen wal en schip gaan vallen.

De VVD zegt dat we slim om moeten gaan met het geld, maar GroenLinks vindt dat er nu al mensen in de steek worden gelaten die nu al geen zorg krijgen.

20:19 uur

Stelling 1 over de woningbouw in Oss

De eerste discussie is inmiddels losgebarsten in de Lievekamp. Die gaat over de woningbouw, want waar moeten de woningen komen en welke soort woningen moeten er komen? De PvdA en GroenLinks willen inzetten op sociale huur, het CDA wil gemeenschappen bouwen door hindernissen weg te nemen. De VVD wil kijken naar de behoefte die er is bij de inwoners.

Volgens Beter Oss is er al een hele tijd sprake van woningnood en de SP zegt Oss achter blijft bij het bouwen naar behoefte. Terwijl D66 naar creatieve oplossingen kijkt. De discussie leek even af te dwalen naar de windmolens, maar daar komen we later op terug.

20:12 uur

Publiek aanwezig in de Lievekamp

20:05 uur

Niet tien, maar negen lijsttrekkers

Oorspronkelijk zouden er tien lijsttrekkers aanwezig zijn bij het lijsttrekkersdebat in Oss, maar op het laatste moment heeft Forum voor Democratie afgezegd.