liveblog

Voorlopige uitslag: VDG veruit de grootste in Oss, D66 wint in Den Bosch, CDA zegeviert in Bernheze

Volg hier de laatste ontwikkelingen over de gemeenteraadsverkiezingen in Oss, Den Bosch en Bernheze.


live
00:22 uur

Einde

Dit is het einde van dit liveblog.

00:17 uur

Blijdschap bij Rosmalens Belang

Voor Rosmalens Belang was het een spannende avond. De partij ging in de voorlopige uitslag van vier naar drie zetels. In de voorlopige einduitslag scoorde de partij van lijsttrekker Roy Geers toch vier zetels: “We weten dat we wisselend scoren. Het schommelt heel erg per stembureau. We hebben voor de verkiezingscampagne ingezet op vier zetels. Daar hebben we de afgelopen vier jaar al heel hard voor gewerkt. Die vier zetels zijn uiteindelijk een bevestiging en een beloning.”

00:10 uur

Teleurstelling bij Osse SP

Jan Zoll van de SP is logischerwijs teleurgesteld. "We gaan drie zetels terug. We hadden het niet verwacht en hoopten op negen of tien zetels. VDG, GroenLinks en D66 natuurlijk gefeliciteerd. We gaan kijken wat het gaat opleveren in het college. Meebesturen is onze intentie. We zijn nog steeds een factor van betekenis met acht zetels. De onderhandelingen gaan nu beginnen.”

00:09 uur

CDA blijft de grootste in Bernheze

Het CDA heeft de verkiezingen in Bernheze gewonnen. Met zeven zetels werd zij de grootste partij. Lokaal werd tweede met vijf zetels.

Eerder op de avond toen allen de stemmen van maandag en dinsdag geteld waren meldde Edwin Daandels van het CDA: “Ik kan er nog niks mee. Het zijn uitslagen van stemmen die op maandag en dinsdag uitgebracht zijn”. Het CDA raakte toen een zetel kwijt. Maar uiteindelijk hebben ze hem weer terugveroverd. "We zijn ontzettend blij. Absoluut. Het resultaat is uitmuntend."

Rien Wijdeven van Lokaal vond het bij na de een laatste bekendmaking nog steeds erg spanend. “Op het einde worden de prijzen pas verdeeld. Het blijft spannend met restzetels. Maar ik ben tevreden met de voorlopige resultaten.”

De volledige uitslag:

-CDA: 7
-Lokaal: 5
-SP: 3
-D66: 3
-VVD: 2
-Progressief Bernheze: 2
-50PLUS: 1

SP en D66 behaalden deze verkiezingen 3 zetels en VVD en Progressief Bernheze behaalden 2 zetels hiermee blijft het zetelaantal voor deze partijen hetzelfde. 50PLUS is met één zetel nieuw in de gemeenteraad van Bernheze. “We zijn landelijk slecht van start gegaan. We hebben lokaal laten zien dat we betrouwbare mensen hebben. En dat heeft de kiezer ook gezien”, zegt Hans Bongers van 50PLUS.

00:04 uur

CDA definitief de grootste in Bernheze

Het CDA is met zeven zetels de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Bernheze. De partij van lijsttrekker Edwin Daandels blijft hier Lokaal voor dat vijf zetels bemachtigt.

00:01 uur

50PLUS raakt mogelijk zetel kwijt in Den Bosch

50PLUS in Den Bosch heeft vooralsnog één zetel, maar raakt die misschien wel kwijt. Donderdag wordt hierover meer bekend. 

23:56 uur

VDG absolute winnaar gemeenteraadsverkiezingen Oss

De VDG heeft de koppositie veroverd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Oss. De partij met lijsttrekker Frank den Brok werd met elf zetels de grootste. De SP leidde een forse nederlaag en leverde er drie in en eindigt met acht.

Frank den Brok zag de elf zetels niet aankomen. “Ik ging zelf uit van negen zetels. Het is moeilijk om de grootste te worden, maar Oss heeft ons vertrouwd. Als wethouder werk je tachtig uur in de week. Mooi om te zien dat dat wordt beloond.”

Jan Zoll van de SP is logischerwijs teleurgesteld. "We gaan drie zetels terug. We hadden het niet verwacht en hoopten op negen of tien zetels. VDG, GroenLinks en D66 natuurlijk gefeliciteerd. We gaan kijken wat het gaat opleveren in het college. Meebesturen is onze intentie. We zijn nog steeds een factor van betekenis met acht zetels. De onderhandelingen gaan nu beginnen.”

De volledige uitslag:

-VDG: 11

-SP: 8

-VVD: 3

-CDA: 4

-Beter Oss: 2

-D66: 3

-GroenLinks: 3

-PvdA: 1

-DDO: 1

-FvD: 1

Coalitiepartij Beter Oss verloor één zetel. Joop van Orsouw reageerde bij Dtv Nieuws toen de tussenstand op twee zetels stond voor hem. Iets wat ook het eindresultaat was. “Als dit de uitslag wordt, dan snap ik niets meer van de politiek. We hebben steeds gehoord dat we goed bezig zijn in Oss, maar daar zie ik met deze uitslag niets van terug. Ik ga ervan uit dat we nog stijgen, en dus ook dat ik wethouder kan blijven. Maar deze uitslag valt vies tegen.”

Het CDA haalde evenveel zetels als vier jaar geleden en kwam uit op vier. De VVD bleef steken op drie.

D66 en GroenLinks boeken winst

Verder was er winst voor GroenLinks en D66. Beiden wisten één zetel extra te veroveren en komen in de voorlopige definitieve uitslag uit op drie. Dolf Warris was erg tevreden. “Ongelofelijk resultaat voor GroenLinks in Oss. Superblij. Wat gebeurt is, is dat wij in kleine dorpen en kernen een electoraat opgebouwd hebben. Huis-aan-huis vertellen wat wij willen. Inzetten op behoud van bomen en natuur. Dat hebben de mensen begrepen. Ook bedankt aan de mensen hiervoor. Nu gaan we lekker bier drinken en genieten.”

Bekir Atman straalde van oor tot oor na het zien van de uitslagen. “We hebben vijftig procent winst geboekt. De definitieve uitslag moet nog komen dus misschien komt er nog een vierde zetel bij. Maar het is nu al een historische avond met drie zetels. Dat hebben wij met D66 nog nooit gehaald.”

DDO en Forum voor Democratie, de nieuwe partijen in Oss, halen allebei één zetel. Marjolein van Hattem was niet aanwezig in het gemeentehuis, maar bekeek de uitslagenavond vanuit een kasteel in Limburg met onder andere Thierry Baudet. Zij reageerde eerder op de avond al tevreden. “Een zetel is fantastisch. Het zou mooi zijn als we er twee halen. Maar het ziet er goed uit.”

Frank Duijs van DDO komt met deze uitslag ook in de raad: “Het is bij één zetel gebleven. Uiteraard ben ik daar blij mee. Stiekem hoop je op wat meer. We wisten van te voren dat het lastig werd om een voet tussen de deur te krijgen. Je hebt weinig mensen op de lijst. Sommige partijen hebben vijftig mensen. Wij maar negen.”

Lage opkomst

Het opkomstpercentage was bijzonder laag. Slechts 47,49 procent bracht daadwerkelijk hun stem uit. Burgemeester Wobine Buijs noemde het een teleurstelling. “Om als gemeentebestuur aan de slag te gaan hoop ik dat de andere 55 procent tevreden is.”

23:52 uur

PvdA Oss is stabiel

Herman van Kessel, PvdA Oss: “We zitten stabiel op één zetel. Wij hadden gehoopt op meer, namelijk twee zetels. Dan hadden we ons raadswerk beter kunnen organiseren. Het was af en toe billenknijpen. Het kan naar twee gaan, maar ook naar nul. We zijn niet heel tevreden, maar we zitten wel in de raad.”

23:47 uur

50PLUS Bernheze stevent af op één zetel

Hans Bongers van 50PLUS stond de hele avond op één zetel. Hij reageert wat gelaten. “Niet ontevreden, maar we hopen nog op een restzetel. Landelijk slecht van start gegaan en hopelijk hebben we nu een trend gebroken. De kiezer lijkt betrouwbare lokale mensen te vertrouwen.”

23:44 uur

GroenLinks van twee naar drie zetels in Oss

Dolf Warris, GroenLinks in Oss: “Dit is een ongelooflijk resultaat voor GroenLinks in Oss. Superblij! Wat er gebeurt is, is dat wij in kleine dorpen en kernen een electoraat opgebouwd hebben. Huis-aan-huis vertellen wat wij willen. Inzetten op behoud van bomen en natuur. Dat hebben de mensen begrepen. Ook dank aan de mensen hiervoor.”