Olympia'89/DOS'80 wint belangrijke wedstrijd tegen Havas

OSS - De handballers van Olympia'89/DOS'80 en die van Havas hadden na de heenronde exact evenveel punten in de eerste divisie: 19. Daarmee deelden ze de derde plaats. Derhalve werd er zaterdagavond in de Osse Mondriaanhal een spannende wedstrijd verwacht, eens temeer omdat de gasten sinds 29 september ongeslagen waren. Die verwachting bleek niet te kloppen. Niemand van de rood-zwarten maalde daarom, want de punten bleven relatief eenvoudig in eigen huis: 33-26 na een ruststand van 17-11.
Olympia kwam goed uit de startblokken in de eerste wedstrijd van de terugronde. Een 4-1 tussenstand na 5 minuten was daar het gevolg van. De enige matige fase van Osse zijde volgde direct erna. Even had de ploeg tijd nodig om goed met de offensieve dekking van de Flevolanders om te gaan. En het missen van een paar open kansen was de andere reden dat Havas terugkwam tot 6-6.

De ploeg uit Almere leek de zaken op orde te krijgen/hebben, maar juist op dat moment sloeg de equipe van Frans van Erp spijkerhard toe. Met name Chiel van Iperen, terug na een week afwezigheid, had een periode waarin alles wat hij aanraakte in goud veranderde. Met drie treffers van zijn hand en enkele doelpunten van teamgenoten stond het 'ineens' 14-7, achteraf gezien de beslissende fase van de wedstrijd. De marge van 7 werd nagenoeg compleet over de streep van de eerste helft getrokken: 17-11.

In de tweede helft besloot Havas zich in de dekking meer te focussen op Van Iperen. Dat was niet erg voor Olympia, omdat Jordi van Erp de scorende rol van de Lithoijenaar ogenschijnlijk moeiteloos overnam. Zijn knallen van afstand vlogen ook allemaal in het netje. Van Iperen werd er zelfs even vanaf gehaald, waarna Frennie Bens twee keer toesloeg, waarschijnlijk omdat de opponent even aan een ander type speler moest wennen op de opbouw.

Bij de scores van Ben flirtte Olympia twee keer met een voordelig verschil van tien. En later in de partij gebeurde dat ook nog bij 28-19, 29-20, 30-21 en 31-22. Maar zover lieten de gasten het niet komen. Eindstand 33-26, maar daar was iedereen met een rood-zwart hart ook dik tevreden mee.

Komende woensdag speelt Olympia uit tegen Oliveo voor de landelijke beker. Hopelijk zijn beide keepers dan weer even goed in vorm. Rik Horbach noteerde in een kleine 57 minuten 14 goede en belangrijke stops, terwijl Erwin van den Elzen bij 3 strafworpen en 3 minuten andere speeltijd liefst 5 reddingen maakte. Die laatste kwam daardoor uit op een reddingspercentage van 71,42 procent. Een knap percentage, zeker in de wetenschap dat het eigenlijk allemaal open kansen waren die hij onschadelijk maakte.
advertentie <p>Banner Woonboulevard Oss midden dec19</p>

Lees ook deze artikelen