Rechter moet beslissen of bezettingsactie woonwagenbewoners Heesch legale demonstratie is

HEESCH/DEN BOSCH â De rechter in Den Bosch moet beslissen of de bezettingsactie met caravans op een woonwagenkampje in Heesch een legale demonstratie is of niet. De gemeente Bernheze en de bewoners van het bezette woonwagenkampje aan de Donkervoortseloop stonden vrijdagmorgen tegenover elkaar in de rechtbank van Den Bosch.
Zes lege standplaatsen zijn al wekenlang bezet met caravans en tenten door kinderen en kleinkinderen van de familie Visser die er in twee legale woonwagens woont. De familieleden willen ook een plek op het kampje. De gemeente Bernheze wil dat ze vertrekken omdat ze zich illegaal op gemeentegrond bevinden.

De advocate van de familie Visser gaf vrijdagmorgen tijdens de zitting van het kort geding aan dat de bewoners recht op betoging hebben. In dat licht moet de bezettingsactie volgens haar gezien worden. Volgens de gemeente heeft de bezetting helemaal niets te maken met het grondrecht om te demonstreren.

De rechter in Den Bosch doet over twee weken uitspraak. Tot die tijd hoeven de illegale bewoners niet te vertrekken.

Eerder werden er al rechtszaken gevoerd tegen bewoners van bezette kampjes. Zo mochten woonwagenbewoners in Spijkenisse blijven en moesten ze in Arnhem vertrekken. Bewoners van het woonwagenkamp aan de Brasem in Oss spanden deze week nog een kort geding aan tegen de gemeente Oss. Dit nadat de gemeente hen had opgedragen om uiterlijk vrijdag de illegaal geplaatste caravans en tenten op het kampje te verwijderen.
advertentie

Lees ook deze artikelen