SP stelt vragen over afketsen tweede crematorium in Oss

OSS - De SP in Oss stelt vragen aan het college over het afketsen van een tweede crematorium in de gemeente. Ook bij de rol van wethouder Joop van Orsouw worden vraagtekens gezet door de partij.
Uitvaartverzorger Yarden wilde dat de gemeente Oss zou onderzoeken of er een crematorium mogelijk was op landgoed Hissehaag in Oss. Dat zou het tweede crematorium in de stad worden, op dit moment zijn de voorbereidingen van de bouw van een crematorium aan de Docfalaan (op initiatief van uitvaartorganisatie Van Lith) in volle gang. Eind vorige maand werd na onderzoek bekend dat Hissehaag geen optie was. Volgens het college past een crematorium niet binnen het beleid van de gemeente en de provincie voor het betreffende gebied. Het zou afbreuk doen aan de natuur, het landschap en de rust. Ook de bestaande wegenstructuur zou niet geschikt zijn voor de bezoekers die het crematorium zou trekken.

De SP stelt dertien vragen aan het college. Zo wil het meer weten over de wijze waarop het verzoek is beoordeeld en hoe de gemeente omgaat met de vraag naar crematies in Oss. Dat zouden er volgens de SP 700 per jaar zijn, bij de Docfalaan is er een capaciteit van 300 tot 500 crematies. 'Wat heeft uw voorkeur, opvoeren van de capaciteit aan de Docfalaan, een tweede crematorium in Oss of Ossenaren laten uitwijken naar crematoria in de omgeving?', vraagt SP-raadslid Adrie Geerts.

Wethouder Joop van Orsouw (Beter Oss) is ook het onderwerp van een aantal vragen. Als gemeenteraadslid was hij op 11 januari van dit jaar van mening dat de locatie Hissehaag âop alle fronten beter scoortâ en âeen perfecte locatie isâ. 'Is dit nog steeds het standpunt van de heer van Orsouw? Of is hij van mening veranderd? Waarom heeft hij als wethouder niet serieus naar deze âperfecte locatieâ gekeken?', vraagt Geerts die schijnbaar het gevoerde onderzoek vanuit de gemeente niet serieus genoeg vindt.

De gemeente Oss kocht het huis van de buurman van uitvaartorganisatie Van Lith om zo ruimte te maken voor het plan. Op 11 januari zei Van Orsouw volgens de SP dat er sprake was van ongeoorloofde staatssteun. Geerts: "Is dat nog steeds het geval? Of is de geleverde staatssteun wél geoorloofd? Waarom?"
advertentie

Lees ook deze artikelen