Tekorten jeugdzorgen stijgen flink in Noordoost-Brabant

OSS â De tekorten in de jeugdzorg stijgen flink in Noordoost-Brabant. Den Bosch, Oss, Bernheze en Uden geven zowel dit jaar als volgend jaar fors meer uit aan de jeugdzorg dan de bijdrage die ze daarvoor krijgen vanuit het rijk.
De NOS kwam eerder deze week met het verhaal dat driekwart van de gemeenten in Nederland meer geld uitgeeft aan de jeugdzorg dan vorig jaar. Ook zou meer dan de helft van de gemeenten volgend jaar op een tekort uitkomen.

De overschrijding van de budgetten wordt onder meer veroorzaakt door de decentralisatie van de jeugdzorg. Gemeenten hebben de jeugdzorg overgenomen van de provincie en constateren sneller problemen. Verder blijkt dat jongeren langer in hulptrajecten blijven. Ook kost de preventie tijdelijk meer geld.

De gemeenten Den Bosch, Oss, Bernheze en Uden spreken daarom allemaal de reserves aan uit het zorgbudet om de tekorten te dekken. In Den Bosch kan de wachtlijst voor jeugdzorg tijdelijk oplopen door het tekort.

Volgens de gemeenten komt door de tekorten de jeugdzorg niet in gevaar. Een woordvoerder van de gemeente Uden laat weten âdat een jongere niet altijd zware gespecialiseerde hulp hoeft te krijgen, de omgeving kan ook een sleutel tot de oplossing zijn.â

De gemeenteraden van de vier gemeenten zijn eerder al ingelicht over de tekorten in de jeugdzorg.
advertentie

Lees ook deze artikelen