Verbannen Ossenaar: 'Ik word liever doodgeschoten dan dat ik door moet gaan met deze ellende'

OSS - Arie den Dekker staat vandaag in een kort geding tegenover de gemeente Oss. De Ossenaar is voor maanden verbannen uit de gemeente omdat men bang is voor een aanslag op zijn leven. Maar Den Dekker is er helemaal klaar mee en wil weer 'gewoon' in Oss kunnen zijn.
Den Dekker ketende zich de afgelopen maanden vast aan een pilaar bij het Osse gemeentehuis, klom op het dak van zijn afgebrande woning aan de Aengelbertlaan (zie foto) en dreigde zichzelf in brand te steken in het gemeentehuis. "Gelukkig heb ik dat laatste toch maar niet gedaan", zegt hij. "Maar iedereen die deze dingen heeft gezien, zal wel denken dat ik knettergek ben. En het zijn ook knettergekke dingen om te doen. Maar ik bén niet knettergek. Al begin ik het wel te worden", verzucht hij. 

In september werd er al een aanslag op hem gepleegd. Er werd brand gesticht in zijn woning aan de Aengelbertlaan. Zijn twee honden overleefden de brand niet, maar Den Dekker wel. Niet veel later kreeg hij van de gemeente Oss een verbod om in de gemeente te komen. "Ze zeiden: 'Als je in Oss komt, dan is de kans groot dat je wordt geliquideerd.' En vervolgens stampen ze me op een camping ergens achteraf op het platteland. Ik word daar helemaal gek. Ik kan daar niet leven." Naar eigen zeggen krijgt hij 'van geen kant' hulp. Hij leeft van een Wajong-uitkering en de hulp die hij eerst kreeg, is volgens hem nu afgepakt. "Ik heb een hulpverlener, maar die mag me van de gemeente niet helpen als ik niet op de camping blijf. Maar ik kan daar gewoon niet blijven. Ik word er helemaal gek. En als iemand gek is, dan heeft niemand een idee wat hij gaat doen. En ik ga sowieso nog iets doen als dit zo doorgaat. Ik ben slachtoffer, geen dader." Waarom iemand hem dood wil hebben, dat weet hij niet. Vroeger was actief in het criminele circuit, maar dat is al tijden geleden. "In 1991 kwam ik vrij, sindsdien heb ik niks meer gedaan."
Voor Den Dekker is het duidelijk: hij moet terug naar Oss. Ergens anders is het niet vol te houden. "Ergens achteraf in de polder weg worden gestampt doet mij verschrikkelijk veel pijn. In Oss kan ik gewoon bij familie terecht, dat hebben ze gezegd. Maar het mag niet van de gemeente. Ik heb nu verschrikkelijk veel voorschriften om aan te houden. Ik kan dat gewoon niet." Het is duidelijk: Den Dekker wil dit niet meer. "Ik word liever doodgeschoten dan dat ik door moet gaan met deze ellende."
advertentie

Lees ook deze artikelen