Voetbalclubs krijgen steun bij protest tegen rubberkorrels

HEESCH â Voetbalclubs Heeswijk en Avesteyn zagen zich dinsdagavond in een commissievergadering in Heesch gesteund in hun protest tegen het gebruik van rubberkorrels op hun velden. ââWij vinden dat rubbergranulaat verleden tijd isâ, aldus Bellinda van den Helm (Progressief Bernheze).
De twee voetbalclubs zijn toe aan nieuwe kunstgrasvelden, maar zien het niet zitten dat de gemeente daarvoor opnieuw voor kunstgraskorrels kiest. In de afgelopen jaren is er onrust ontstaan over de korrels omdat er kankerverwekkende stoffen in zitten. Onderzoek van Dtv wees uit dat dit ook het geval was op het veld van voetbalclub Avesteyn. Het RIVM geeft inmiddels aan dat er gewoon op de velden met rubberkorrels gespeeld kan worden.

Schadelijk

âJe kan je vastpakken aan het RIVM, maar wij zien dat als een beperkt handvat. We denken ook verder aan milieu. Het is gewoon schadelijker voor het milieu dan de alternatievenâ, zegt inspreker Wilson Bosch van voetbalclub Avesteyn. âEn wat als kinderen de korrels op het veld binnenkrijgen?â vraagt Jan Prinsen (SP) zich bezorgd af.

Financiën
Wethouder Rien Wijdeven geeft aan dat er nu voor de goedkoopste korrel is gekozen. âHet financiële plaatje hebben we zwaarder mee laten wegen. Maar ik baal er enorm van dat er ondanks onderzoek van het RIVM twijfels zijn over of het veilig isâ, aldus Wijdeven. Dat de financiën zwaar zijn meegewogen door de wethouder, wordt niet door iedereen gewaardeerd. âGezondheid staat voorop, duurzaamheid komt daarna en de kosten komen daarna ergens een keerâ, stelt Luuk Verstegen (D66).

Bosch kijkt tevreden terug op de commissie. âIk voel en hoor veel steun. En ik hoop dat de wethouder zijn standpunt heroverweegtâ, aldus de inspreker.
advertentie

Lees ook deze artikelen