Wijkraad Schadewijk: 'We snappen de maatregelen'

OSS - Wijkraad Schadewijk snapt de maatregelen van de gemeente Oss om vanaf pakjesavond tot 6 januari de wijk als risicogebied aan te wijzen. "Er is in de wijk een hoop onrust door de dingen die gebeurd zijn", stelt wijkraadslid Max Westerveld.
De gemeente riep gisteren de wijk uit tot veiligheidsrisicogebied. De politie kan dan preventief mensen staande houden, fouilleren en bagage doorzoeken. Een groep jongeren levert al langer problemen op in de wijk. Eerdere incidenten zijn aanleiding voor de nieuwe maatregelen. Zo vond bij de Cruyff Court aan de Leeuwerikstraat een steekpartij plaats en werd bij een woning aan de Zwaluwstraat vuurwerk naar binnen gegooid. 
Wijkraadslid Max Westerveld begrijpt de maatregelen. "Als je kijkt naar de ontstaansgeschiedenis van het probleem en de verharding van de groep jongeren waarover het gaat, dan verbaas ik me niet dat de gemeente nu iets extra's uit de kast trekt." Volgens Westerveld gaat het om een groep jongeren dat in verschillende samenstellingen in heel Oss voor problemen zorgt. "Maar er zijn een stuk of zeven figuren die er vast bij zijn. En de Schadewijk is een plek waar ze regelmatig voor problemen zorgen. En dan met name in de buurt van het Cruyff Court. Op die plek gebeuren ook heel veel goede dingen met jongeren die wél graag willen, maar deze groep wil blijkbaar niet." Aankomende donderdag is er een inloopavond in het wijkcentrum van Schadewijk met het kernteam van de wijkraad waar de politie ook bij is. "Die stond al gepland, maar ik denk dat de opkomst nu wel wat hoger zal zijn", vertelt Westerveld.

Zelf merkt Westerveld niet direct een explosieve sfeer in de wijk. Dat was eerder wel anders. "Drie jaar geleden, voordat we met een wijkregisseur gingen werken, had je weleens het gevoel in een ghetto te lopen op sommige plekken. Nu is dat niet meer aan de orde." Hij gaat verder: "De groep waar het over gaat zat vaak op een bankje vlakbij het Cruyff Court. Bij dat bankje was laatst ook de steekpartij. Tot aan die steekpartij zaten ze altijd daar. En daar kwamen allerlei rariteiten vandaan. Verder is het allemaal meer onderhuidse spanningen in de wijk." En is dat onderhuidse eigenlijk niet veel gevaarlijker dan wanneer het open en bloot is? "Daar sla je de spijker op de kop."

advertentie

Lees ook deze artikelen